Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Παρουσίαση του έργου και των εκδόσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2019, η διοργάνωση της στρόγγυλης τράπεζας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο «Θεολογία Διαλεγόμενη» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Πλω, στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (περίπτερο 15, stand 24-33), με σκοπό την παρουσίαση του έργου και των εκδόσεών της. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, έλαβαν μέρος οι Στέλιος Τσομπανίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Μιχάλης Μπαρτσίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πουλαντζά, Διδάσκων ΕΑΠ και John Fotopoulos, Αναπληρωτής Καθηγητής του St. Mary’s College, Notre Dame, Indiana, Η.Π.Α.

Στη σύντομη εισαγωγή του με τη βοήθεια σχετικού βίντεο, ο Παντελής Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στην ιστορία (ίδρυση το 2000, συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου το 2011, επίσημη αναγνώριση ως ερευνητικό κέντρο το 2014 και ίδρυση πέντε εξειδικευμένων επιστημονικών τομέων), τις συνεργασίες (με ινστιτούτα, οικουμενικούς οργανισμούς, θεολογικές σχολές, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους σε Ελλάδα και εξωτερικό) και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (λ.χ. την προώθηση της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας και το άνοιγμα στις προκλήσεις της μετα-νεωτερικότητας, την έκδοση σημαντικών έργων για την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου, την ανάδειξη των επειγόντων προβλημάτων των χριστιανών στην εποχή μας κ.ά.) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 σχεδόν ετών.

 

Ο Στέλιος Τσομπανίδης, με τη σειρά του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη θεολογική γραμμή που διαπερνά και συνέχει τις δραστηριότητες και τα έργα της Ακαδημίας. Το επιτακτικό αίτημα της συνάντησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας με τις ποικίλες προκλήσεις του (μετα)-νεωτερικού κόσμου, όπως δηλώνεται, δεν σχετίζεται με κάποια μόδα ή συρμό αλλά με το διαλογικό ήθος της Ορθοδοξίας που με τη σειρά του απορρέει, τόσο από τη θεολογική της αυτοσυνειδησία, όσο και από τη φύση της Τριαδικής Θεότητας, που δεν είναι άλλο από την κοινωνία αγαπώμενων και διαλεγόμενων θείων προσώπων. Απορρέει επίσης από την Ενσάρκωση, την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, το σώμα του Χριστού, δεν υπάρχει για τον εαυτό της, αλλά για τον κόσμο και προς χάριν του κόσμου, καθώς αυτή οφείλει να συνεχίζει εν Αγίω Πνεύματι το διαλογικό έργο σωτηρίας του Χριστού εντός της Ιστορίας. Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε επιγραμματικά στα περιεχόμενα και τη σπουδαιότητα επιμέρους εκδόσεων της Εκδοτικής Δημητριάδος.

 

 

Ο Μιχάλης Μαρτσίδης από την πλευρά του εξήρε την ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα της Θεολογικής Ακαδημίας Βόλου, ενώ προσπάθησε να αναδείξει ένα σπουδαίο μήνυμα πολιτικής αλληλεγγύης που προέρχεται έστω και μειοψηφικά από τους κόλπους της Ορθοδοξίας. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι με το έργο της η Ακαδημία του Βόλου ζει στη νεωτερική παράδοση, επιχειρώντας ταυτόχρονα την πνευματική αναθεμελίωσή της, αναζητώντας τη διάνοιξη στον άλλο, καταπολεμώντας το μίσος και τον φόβο για τον έτερο, αντιστεκόμενη στη θανατοπολιτική των ναζιστών και της αυταρχικής ακροδεξιάς.

 

 

Ο John Fotopoulos, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένες εκδηλώσεις και εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών σημείωσε ότι η εμπειρία του από την Ακαδημία και την Εκδοτική Δημητριάδος τον βοήθησε να συλλάβει με σαφήνεια ορισμένους από τους στόχους της: 1) διοργάνωση και έκδοση μελετών που προέρχονται από τα ακαδημαϊκά συνέδρια που φιλοξένησε κατά το παρελθόν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, 2) βαθιά μελέτη θεμάτων ριζωμένων στην ιστορική ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και θέματα που είναι ταυτόχρονα οικουμενικά στο πνεύμα τους και 3) ότι η Ακαδημία του Βόλου και η Εκδοτική Δημητριάδος έχουν αφιερωθεί στη ζωή της Εκκλησίας, στον ακαδημαϊκό στίβο και τον ρόλο της θεολογίας και της θρησκείας στην ιστορία και τον πολιτισμό

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντιν...

02 Σεπτεμβρίου 2019
Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤ...

3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

01 Σεπτεμβρίου 2019
3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού 6 Σεπτεμ...

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...