Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

 

3ο Διεθνές συνέδριο του Προγράμματος

«Επιστήμη και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο»

 

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2018 το 3ο και τελευταίο Διεθνές Συνέδριο του Ερευνητικού Προγράμματος «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα «Η σχέση μεταξύ επιστήμης και Ορθόδοξου Χριστιανισμού: παρελθόν-παρόν-μέλλον». Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες και από τους δύο χώρους από όλο τον κόσμο.

Με το 3ο Διεθνές Συνέδριο ολοκληρώνεται μια τριετής προσπάθεια του Ερευνητικού Προγράμματος «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο» για τη χαρτογράφηση της συνεχιζόμενης συζήτησης μεταξύ επιστήμης και Ορθόδοξου Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο. Η εντατική έρευνα αποκάλυψε μια σειρά σημαντικών θεματικών πεδίων όπου η συζήτηση είναι πιο ζωντανή, αποκαλύπτοντας αμφιλεγόμενες αλλά και καρποφόρες πτυχές της σχέσης επιστήμης-θρησκείας. Μεταξύ αυτών των τομέων είναι η βιοηθική, η οικολογία και το περιβάλλον, η ψυχολογία-ψυχανάλυση, που επίσης φαίνεται να ανοίγουν νέες προοπτικές σε μελλοντικές συζητήσεις. Επιπλέον, ο ρόλος της φιλοσοφίας και της ιστορίας, με επίκεντρο την έννοια της νεωτερικότητας, φαίνεται να είναι κρίσιμος για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ Ορθοδοξίας και επιστήμης, ειδικά μάλιστα στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης στη Δύση.

Την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης έλαβε χώρα ειδικό εργαστήριο με θέμα «Ψυχανάλυση και Ορθόδοξη θεολογία» στο οποίο έλαβαν μέρος κορυφαίοι ορθόδοξοι θεολόγοι και ψυχαναλυτές απ’ όλο τον κόσμο.

Για δεκαετίες ήταν φανερό ότι η πόλωση και η καχυποψία αποτελούσε την πραγματικότητα που αμοιβαία διαμόρφωσε τη σχέση ανάμεσα στη ψυχανάλυση και τον χριστιανισμό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, ωστόσο, ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των σύγχρονων Ορθοδόξων Χριστιανών στοχαστών για την ψυχαναλυτική θεωρία και την ερμηνεία του ανθρώπινου εαυτού και των πολιτιστικών αξιών. Παράγοντες που διευκόλυναν μια τέτοια προσέγγιση ήταν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η ψυχανάλυση από τη νευροεπιστήμη και την τεχνολογία, που την παροτρύνουν να γίνει πιο μετριοπαθής και διαλλακτική. Από την άλλη πλευρά, η σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία έχει διαμορφώσει και παρουσιάσει μια σχεσιακή πνευματικότητα που προάγει τον πραγματικό εαυτό και τον ουσιαστικό δεσμό με τους άλλους και τον Θεό. Οι παραπάνω εξελίξεις έφεραν πιο κοντά τους δύο χώρους σε μια δημιουργική συνάντηση.

Ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Ερευνητικός Εταίρος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Leuven και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών μίλησε με θέμα «The Disenchantment of the World in Eastern Orthodox Tradition and its Importance for a Constructive Dialogue Between Orthodoxy and Science, East and West».

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://project-sow.org/conf3_pogram

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρος Παντελή Καλαϊτζίδη, όπως και τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων στα αγγλικά μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://project-sow.org/3rd_Conference_abstracts

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του του Εργαστηρίου «Ψυχανάλυση και Ορθόδοξη θεολογία» μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://project-sow.org/3rd_Workshop

2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...
2018_12_13_sow_...

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Νέες Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος
Τρίτη
31
Νέες εκδηλώσεις και συνέδρια της Ακαδημίας...

Ανακοινώσεις

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...

Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

13 Μαρτίου 2019
Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με...

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή π...

08 Μαρτίου 2019
Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασί...