Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

 με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» (συγκρότημα Παπαστράτου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή πολυπληθούς ακροατηρίου η τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στο πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου λαογράφου Κίτσου Μακρή (1917-1988), με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, το Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγήτρια Ι. Λαλιώτου, ο Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Ι. Κλαψόπουλος, ενώ εκ μέρους των συνδιοργανωτών φορέων χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μ. Καραθάνου, Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Στη ζωή και το έργο του Κίτσου Μακρή εισήγαγε η βιογραφική προβολή «Κίτσος Μακρής. Η ζωή του σε εικόνες» με αναφορά και στη φωτογράφο και σύντροφο της ζωής του Κυβέλη Μακρή. Την προβολή επιμελήθηκε η κόρη του λαογράφου Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη. Ακολούθησαν εισηγήσεις έγκριτων ομιλητών: Η Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, τ. Αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα « Αναζητήσατε ποτέ αυτά τα ίχνη; Κίτσος Μακρής, μια άπαξ περίπτωση στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας ». Ακολούθως, η Τέτη Χατζηνικολάου, ιστορικός-λαογράφος, επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, εισηγήθηκε το θέμα « Λαογράφος και συλλέκτης. Προσεγγίζοντας τη λαογραφική συλλογή του Κίτσου Μακρή », ενώ η Δρ Μαρία Μόσχου, ιστορικός τέχνης, ειδική επιστήμων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, επιχείρησε να αναδείξει τη « Συμβολή του Κίτσου Μακρή στη θεσμική αναγνώριση του νεότερου υλικού πολιτισμού ». Η Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε με θέμα: « Κίτσος Μακρής και Αγγελική Χατζημιχάλη. Η λαϊκή χειροτεχνία στην υπηρεσία της τοπικής ανάπτυξης ». Ο Γιάννης Κίζης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εισηγήθηκε το θέμα «Η αρχιτεκτονική του Πηλίου και ο Κίτσος Μακρής». Ο Κώστας Λιάπης, λαογράφος και συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, ανατρέχοντας σε μνήμες προσωπικές ανέπτυξε το θέμα «Η ανθρώπινη πλευρά του Κίτσου Μακρή». Τέλος, οι εργαζόμενες στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Βάλια Καραθανάση, φιλόλογος και Μαρία Νάνου, ιστορικός βυζαντινής τέχνης, διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, αναφέρθηκαν στο θέμα « Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα: το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, χώρος μνήμης και δημιουργίας ».

Η εκδήλωση μνήμης στον λαογράφο ολοκληρώθηκε με την καταληκτήρια παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε το κομβικής σημασίας έργο του Κίτσου Μακρή για τη γόνιμη πρόσληψη στοιχείων του παραδοσιακού μας πολιτισμού στο παρόν και το μέλλον.

Για να δείτε το Πρόγραμμα της εκδήλωσης πατήστε εδώ

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντιν...

02 Σεπτεμβρίου 2019
Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤ...

3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

01 Σεπτεμβρίου 2019
3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού 6 Σεπτεμ...

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...