Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η διάλεξη εξετάζει τη θρησκευτική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναδειχθεί σε υποστηρικτή του ρωσικού κράτους και της ιδεολογίας του «Ρωσικού κόσμου», ιδεολογία η οποία καλύπτει το κενό που άφησε ο κομμουνισμός και είναι μια μορφή πολιτισμικού εθνικισμού με μεσσιανικό χαρακτήρα, που χαρακτηρίζεται από αμφισβήτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά. Ορθόδοξοι χριστιανοί ακαδημαϊκοί κατήγγειλαν τη θρησκευτική ιδεολογία πίσω από την εισβολή του Πούτιν και καταφέρθηκαν ενάντια στην υποστήριξη που παρείχε ο Ρώσος Πατριάρχης στον πόλεμο με τη "Διακήρυξη ενάντια στη διδασκαλία του «Ρωσικού Κόσμου»". Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την εμφάνιση μιας νέας γενιάς Ορθοδόξων θεολόγων, που χαρακτηρίζεται από ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πολιτική θεολογία, απόρριψη του αντιδυτικισμού και μια εποικοδομητική σχέση με τη νεωτερικότητα.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

12:00 - 1:20 μ.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ (18:00-19:20 ώρα Αθήνας)

Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Κτήριο Scheide Caldwell, αίθουσα 103

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών σπουδών Σίγκερ σε συνεργασία με το Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και το Ινστιτούτο Λιχτενστάιν.

Δείτε την πρωτότυπη ανακοίνωση εδώ https://hellenic.princeton.edu/node/21966 (με σύνδεσμο για εγγραφή)

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2