Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Στρογγυλή τράπεζα

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ

ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

 

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι». Πρόκειται για στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Ο ρόλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) στον 21ο αιώνα και η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας», η οποία συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο υπερσύνδεσμος παρακολούθησης της στρόγγυλης τράπεζας είναι : https://us06web.zoom.us/j/85200463296

Αφορμή της εκδήλωσης αποτελεί η 11η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, η οποία θα λάβει χώρα στην Καρλσρούη της Γερμανίας από 31 Αυγούστου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2022 με θέμα «Η αγάπη του Χριστού κινεί τον κόσμο προς συμφιλίωση και ενότητα». Πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς το ανώτατο διοικητικό όργανο του ΠΣΕ συνέρχεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος ύστερα από 54 χρόνια, στις κρίσιμες στιγμές που σηματοδοτούν η συνεχιζόμενη πανδημία και η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδίως η σύρραξη στη χώρα αυτή εγείρει νευραλγικά ερωτήματα για τη στάση συγκεκριμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών και τη συμβατότητα αυτής με το ήθος της οικουμενικής κίνησης. Ποιος είναι ο ρόλος και πώς σκιαγραφείται η ευθύνη του ΠΣΕ μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα; Πώς αντιλαμβάνεται η Ορθοδοξία, στην ποικιλία των παραδόσεων των αυτοκεφάλων Εκκλησιών της, την ενότητα των χριστιανών και ποια βήματα θεωρεί ως αναγκαία για την πραγμάτωση και περαιτέρω βίωσή της; Πώς μπορεί να συμβάλει γόνιμα στην οικουμενική κίνηση, με δεδομένες τις ισχυρές ενδοορθόδοξες εντάσεις, την ισχυρή παρουσία αντιοικουμενικών τάσεων στους κόλπους της, αλλά και τη νέα κατάσταση που οριοθετούν η ουκρανική κρίση και η συμπεριφορά της Εκκλησίας της Ρωσίας σε αυτή;

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος:

Ο πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ (Γκέτσα), Μόνιμος εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ΠΣΕ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης (Ελβετία και Γαλλία)

Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Μπαλαμάντ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ (Λίβανος)

Η Δρ. Κατερίνα Κοτσαντρλε Μπάουερ, ερευνήτρια και λέκτορας στο Οικουμενικό Ινστιτούτο της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα (Τσεχία)

Ο Δρ. Ραζβάν Πορούμπ, Διδάσκων στο Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας έχει αναλάβει ο συνεργάτης της Ακαδημίας, Γεώργιος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας (Γερμανία και Ελλάδα).

H εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2