Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

3-4 Δεκεμβρίου 2021

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ένας αιώνας Ορθόδοξης παρουσίας στη Γαλλία: Επανερχόμενο χάος και υποσχέσεις εκκλησιαστικής ενότητας» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, στο Παρίσι, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2021.

Το Συνέδριο, παίρνοντας ως αφορμή την εκατονταετηρίδα από το διορισμό του Μητροπολίτη Ευλόγιου (1921) ως διαχειριστή των Ρωσικών Ορθοδόξων ενοριών στο εξωτερικό από τον Πατριάρχη Μόσχας άγιο Τύχωνα, επιχείρησε να επανεξετάσει το ζήτημα της παρουσίας των Ορθοδόξων κοινοτήτων στη Γαλλία, της ένταξης τους στο ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον και των αναζητήσεων τους για ενότητα μέσα από την εθνοτική και πολιτισμική πολυμορφία. Αν και η συνείδηση μίας ενιαίας τοπικής Εκκλησίας άρχισε να αναδύεται πριν από πενήντα και πλέον χρόνια, επιτρέποντας την ίδρυση της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας ως οργάνου επισκοπικής διαβούλευσης και αντιπροσώπευσης των Ορθοδόξων της Γαλλίας, οι νέες μεταναστεύσεις Ορθοδόξων μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας το 1991 αναζωογόνησαν το αίσθημα της εθνικής «διασποράς». Στην πραγματικότητα, όλες οι Ορθόδοξες κοινότητες της Γαλλίας παραμένουν οργανωμένες σε περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστικές επισκοπικές δικαιοδοσίες, ανάλογα με τις αυτοκέφαλες «μητέρες» Εκκλησίες, σύμφωνα με μια λογική εθνικής «διασποράς».

 

Το συνέδριο μετά τη συζήτηση της σχέσης εκκλησιαστικού εθνικισμού και διασποράς, ανέλυσε την ιστορία της οργάνωσης διαφορετικών κοινοτήτων και τις απόπειρες ενοποίησης, την εκκλησιολογική τεκμηρίωση της αναζήτησης της ενότητας, και τέλος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μία και ποικιλόμορφη Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γαλλία σήμερα.

 

 

Κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία, έθνος και διασπορά: Μια θεολογική προσέγγιση». Ο Π. Καλαϊτζίδης, αφού αξιολόγησε θεολογικά τη σχέση Εκκλησίας και έθνους και αναφέρθηκε στον εθνικισμό ως παράγοντα διαιρετικό της εκκλησιαστικής ενότητας και της εκκλησιολογικής αρχής της τοπικής εκκλησίας, επισήμανε τη μετατόπιση της έννοιας της διασποράς στον Ορθόδοξο κόσμο από την εσχατολογική (ως προς την άνω Ιερουσαλήμ) στην ιστοριοκεντρική διάσταση (ως προς τον τόπο καταγωγής και την εθνική κοινότητα), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «παγίδα» των «εθνικών εκκλησιών», καθώς και στις σοβαρές εκκλησιολογικές συνέπειες των εθνικών αυτοκεφαλιών του 19ου και 20ου αιώνα, που υπό την πίεση των πραγμάτων αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Για το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διαδικτυακή διάλεξη Αριστοτέλη Παπανικολάου με θέμα: «“Υπέρ της του κόσμου ζωής”

Διαδικτυακή διάλεξη Αριστοτέλη Παπανικολάου με θέμα: «“Υπέρ της του κόσμου ζωής”

Διαδικτυακή διάλεξη Αριστοτέλης Παπανικολάου “ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΩΗΣ”: ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025, 8 Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2