Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

29 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου, 2019, Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία)

Με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρα Νικολάου Ασπρούλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2019 στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, το 2ο Συνέδριο της Ορθόδοξης Ερευνητικής Ομάδας, «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai. Στο συνέδριο συμμετείχαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, καθώς επίσης ερευνητές και καθηγητές από την τοπική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή. Η ερευνητική ομάδα «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» αποτελείται από δύο ερευνητικές υπο-ομάδες, αφιερωμένες στη μελέτη θεμάτων θεολογικής ανθρωπολογίας (με συντονιστή τον Δρα Petre Maican) και της θεολογικής κληρονομιάς του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ (με συντονιστή τον Δρα Νικόλαο Ασπρούλη).

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου μετά τη θεία Λειτουργία, έλαβαν χώρα τρεις στρόγγυλες τράπεζες, με κεντρικό θέμα τη θεολογική μεθοδολογία. Το κυρίως μέρος του συνεδρίου (1-2 Δεκεμβρίου) φιλοξενήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής. Το συνέδριο άνοιξε με την εισαγωγική ομιλία του ο Κοσμήτωρ της Σχολής π. Christian Sonea («Θέωση και ιεραποστολή. Ανάλυση της διαδικασίας θέωσης και της συγκαιρινής της σημασίας από την οπτική της ιεραποστολής»).

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν οι:

π. Stephen Headley («Η θεολογική ανθρωπολογία του Παραδείσου στον άγιο Εφραίμ τον Σύρο»), Διακ. Δρ. Brandon Gallaher («Ταυτότητα και θεολογία. Οι προκλήσεις της δυτικής νεωτερικότητας για την Ορθοδοξία» - μέσω Skype), π. Adrian Podary («Οι ανθρωπολογικές ιδέες του Μιχαήλ Ψελλού στα φιλοσοφικά του κείμενα που περιέχονται στα Philosophica minora II), Δρ. Σωτήρης Μητραλέξης («Εξερευνώντας το έδαφος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας υπό το φως των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών: ορισμένες παρατηρήσεις»), Δρ. Petre Maican («Μελετώντας εκ νέου την ανθρώπινη τελειότητα στο πλαίσιο της βαριάς νοητικής αναπηρίας»), Δρ. Slavisa Kostic («Η έννοια της εκκοσμίκευσης στη σκέψη των John Milbank και David Bentley Hart»), Δρ. Ειρήνη Αρτέμη («Το “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν” του Θεού στον άνθρωπο στην ανθρωπολογία του Κυρίλλου Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τα Υπομνήματά του στην Πεντάτευχο»), κ.ά.

Στην υπο-ομάδα που ασχολείται με τη μελέτη του έργου του Γεωργίου Φλωρόφσκυ έλαβαν μέρος με εισηγήσεις οι: Δρ. Nίκος Kουρεμένος («Εκκλησιολογία και Οικουμενική θεολογία: Παράλληλη εξέταση της συμβολής του Γεωργίου Φλωρόφσκυ και του Αμίλκα Αλιβιζάτου»), Δρ. Viorel Coman («Ο αιώνιος Ελληνισμός του Γεωργίου Φλωρόφσκυ και το ερώτημα του εμπολιτισμού»), Δρ. Olga Sevastyanova («Η κάθετη διάσταση στη θεανθρώπινη σχέση στο έργο των Γεωργίου Φλωρόφσκυ και Anders Nygren”), Δρ. Διονύσιος Σκλήρης («Η έννοια της ελευθερίας και της συμπτωματικότητας στη σκέψη του Γεωργίου Φλωρόφσκυ» - μέσω Skype), Δρ. Δημήτριος Κεραμιδάς («Η Ορθοδοξία και οι άλλοι: Η εκκλησιολογία του Φλωρόφσκυ και η χριστιανική μαρτυρία») και Guram Lurmanashvili («Η έννοια της ενσάρκωσης στους Γεώργιο Φλωρόφσκυ και Ιωάννη Ζηζιούλα»).

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Δρα Νικόλαο Ασπρούλη, ο οποίος τυγχάνει και συντονιστής της υπο-ομάδας έρευνας του έργου του Φλωρόφσκυ και ο οποίος μίλησε με θέμα: «Γεώργιος Φλωρόφσκυ και Sergei Bulgakov σε διάλογο: Οι Πατέρες της Εκκλησίας, η σχέση Θεού και κόσμου και η θεολογική μεθοδολογία».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και ο συλλογικός τόμος, όπου περιλαμβάνονται τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2018 στην Πράγα και ο οποίος εκδόθηκε από το εκδοτικό Τμήμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Εκδοτική Δημητριάδος, με τίτλο:Understanding Orthodox Christian Spirituality Today: Insights from Patristic and Modern Theology (Olga Sevastyanova and Nikolaos Asproulis editors, Volos Academy Publications, Volos, 2019).

 

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα και το τευχίδιο του συνεδρίου πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρα Ασπρούλη πατήστε εδώ

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2