Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

 Με τη συμμετοχή Μελών του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας

 της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

Στα Σκόπια, και στο Λαογραφικό Ινστιτούτο «Μάρκο Τσεπενκόφ» του Πανεπιστημίου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου 2019, το 20ο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου με θέμα «Λαογραφία: Προκλήσεις και προοπτικές». Ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσωπήθηκε από τον Κωστή Δρυγιανάκη και τον Βαγγέλη Μπαντελά, που αμφότεροι παρουσίασαν εισηγήσεις σχετικά με τον μουσικό κόσμο της Ελλάδας και τη σχέση του με τα Βαλκάνια. Τα συγκεκριμένα θέματα ήταν:

1. Η γεωγραφία του ζουρνά στην Ελλάδα (Βαγγέλης Μπαντελάς): Οι τύποι του ζουρνά, από την μικροσκοπική πίπιζα του Μεσολογγίου ως τον καμπά ζουρνά της Θράκης, οι ιδιαιτερότητες των κατασκευών τους, η ανθρωπογεωγραφία των μουσικών που παίζουν ζουρνά στις διάφορες περιοχές αλλά και οι οσμώσεις και οι ανταλλαγές ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. 

2. Γκάιντα και ζουρνάς στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια: Ανάπτυξη διαφορών μέσα στις εθνικές επικράτειες (Κωστής Δρυγιανάκης): Πώς από ένα κοινό παρελθόν, που ιχνηλατείται να είναι αρκετά συνεκτικό ακόμη και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, εμφανίζονται εθνικές παραδόσεις με διακριτά χαρακτηριστικά, ως καρπός των πολιτικών που ασκούνται από την εποχή του Μεσοπολέμου και κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.   

Και οι δυο εισηγήσεις έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη θέρμη, καθώς αναδείκνυαν τόσο τις κοινές πορείες και τις τοπικές ιδιαιτερότητες των λαϊκών οργάνων στο Βαλκανικό χώρο, όσο και τα κοινά προβλήματα των σχετικών πολιτικών μέσα στα παλαιότερα και νεώτερα εθνικά κράτη.

Ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του συνεδρίου, θα πρέπει να μνημονευτούν δυο εισηγήσεις από τη Ρέζια της βορειοανατολικής Ιταλίας, που αναφέρθηκαν στις παραδόσεις των σλαβόφωνων πληθυσμών που ζουν εκεί και στις σχετικές πολιτικές που ασκήθηκαν από το ιταλικό κράτος μέσα στη διάρκεια του 20ου αιώνα.  

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2