Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας 2019

Β΄ Συνάντηση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16, Μαρτίου 2019, στην αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, η δεύτερη και τελευταία φετινή συνάντηση της σειράς «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας», η οποία διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση « ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ» και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες». Ο πρώτος ομιλητής Νίκος Σιδέρης, ψυχολόγος-ψυχίατρος, επεσήμανε, ότι μέσα σε κάθε φυσιολογική οικογένεια οι ρόλοι είναι εκ φύσεως ασύμμετροι και επικρατούν διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών. Συχνά, σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, οι διαπροσωπικές σχέσεις παρερμηνεύονται ως σχέσεις εξουσίας, με συνέπεια να αναπτύσσονται παιχνίδια δύναμης και επιρροής που θολώνουν την πραγματικότητα και μολύνουν τις οικογενειακές σχέσεις. Στη συνέχεια εξήγησε με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού και τι περιμένει το παιδί απ’ τους γονείς του. Τέλος, επεσήμανε τα δύο πράγματα που κάθε γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: Αγάπη και κανόνες.

Από την πλευρά του ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη σημασία της οικογένειας, ως ένα πεδίο έμπνευσης και παιχνιδιού, σημειώνοντας την ανάγκη να προσφέρει κανείς στο παιδί αγάπη, είτε με τη μητρική συναισθηματικότητα είτε με την πατρική στιβαρότητα. Ο π. Βαρνάβας έκανε επίσης αναφορά στη γενναιότητα με την οποία αρμόζει να βιώνουμε την οικογενειακή ζωή, καθώς είναι επιλογή μας, ενώ επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει το παράδειγμα των γονιών, με το οποίο τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά.

Την εκδήλωση αποφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, υπενθυμίζοντας, ότι αρετές, όπως το φιλότιμο και η πνευματική παλικαριά, πλουτίζουν τη ζωή μέσα στην οικογένεια.

 

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντιν...

02 Σεπτεμβρίου 2019
Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤ...

3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

01 Σεπτεμβρίου 2019
3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού 6 Σεπτεμ...

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...