Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Δημόσια εκδήλωση με τη συμμετοχή

του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Γιαννιτσά, 8 Δεκεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών (Ν. Πέλλας) Δημόσια εκδήλωση/συζήτηση με θέμα: «Συμβολή στο Διάλογο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και σε αυτήν έλαβαν μέρος με εισηγήσεις και τοποθετήσεις ο Στέργιος Κοφίνης, Δρ. Νομικής, Δικαστής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών.

Στην εισήγησή του ο Π. Καλαϊτζίδης εξέτασε αρχικά τη διαλεκτική σχέση Εκκλησίας και εξουσίας, Θεού και Καίσαρα. Στη συνέχεια σχολίασε συγκεκριμένες πτυχές της περίπλοκης σχέσης Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα, ασκώντας κριτική τόσο στην κρατικοποίηση και εθνικοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη συνακόλουθη έλλειψη προφητικού χαρίσματος, όσο και στην επίμονη προσπάθεια διανοουμένων και πολιτικών της κοσμικής πλευράς να μεταφέρουν και να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μοντέλα και πρότυπα σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας ξένα προς τις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου. Ο Στ. Κοφίνης από την πλευρά του άσκησε κριτική στη διαπλοκή Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και της προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη που κοινούνται στην κατεύθυνση του χωρισμού.

Χωρίς να αποκρύπτουν ή να αποσιωπούν τις μεταξύ τους διαφορές στην προσέγγιση του επίμαχου αυτού ζητήματος που με κάθε ευκαιρία έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα, οι δύο συνομιλητές κράτησαν ψηλά το επίπεδο της συζήτησης, επισημαίνοντας τα σημεία όπου τόσο η κοσμική/φιλελεύθερη όσο και η θεολογική/εκκλησιαστική προσέγγιση του θέματος παρουσίαζουν αντιφάσεις και ρωγμές, ενώ αναζήτησαν και στοιχεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο αυτές προσεγγίσεις.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών τοποθετήθηκε με παρεμβάσεις του στον ημερήσιο τύπο σε συναφή προς τη συζήτηση αυτή θέματα ( «Οι απόψεις των θεολόγων για τη συμφωνία» και «Οι μεγάλοι χαμένοι από τη συμφωνία» ), ενώ την προσεχή Δευτέρα 17-12-2018 πρόκειται να λάβει μέρος σε στρόγγυλη τράπεζα που διοργανώνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (βλ. http://www.hlhr.gr/%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%B5%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-17-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2018/?fbclid=IwAR2lJ2bUbu_baDwRdhvFWomJ0-2r_Ooc6S-C1c2SAI8sCZ32uYd2Azn_G5I ).

 

2018_12_13_gian...
2018_12_13_gian...
2018_12_13_gian...
2018_12_13_gian...
2018_12_13_gian...

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Νέες Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος
Τρίτη
31
Νέες εκδηλώσεις και συνέδρια της Ακαδημίας...

Ανακοινώσεις

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...

Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

13 Μαρτίου 2019
Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με...

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή π...

08 Μαρτίου 2019
Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασί...