Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Επιστημονική Ημερίδα του Προγράμματος Ορθοδοξία και Επιστήμες στον Κόσμο (SOW) του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, Μελισσιάτικα, Βόλος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο Βόλο, η εργαστηριακή συνάντηση με θέμα «Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες», η οποία διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά τον κόσμο» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η επιστήμη, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, έχει τις ρίζες της στον μετασχηματισμό της αρχαίας ελληνικής φυσικής φιλοσοφίας κατά την περίοδο της ύστερης ευρωπαϊκής αναγέννησης. Αυτή η μεταμόρφωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα χριστιανικό περιβάλλον, όπου η θεολογία και η πίστη συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της έννοιας της φύσης από τους πρωταγωνιστές αυτής της μεταμόρφωσης. Σχεδόν πέντε αιώνες αργότερα, ο τρόπος που κατανοείται η έννοια αυτή έχει αλλάξει ριζικά, ενώ η θεολογία έχει εξοριστεί από το πεδίο της επιστήμης ήδη από τον 19ο αιώνα. Δεν είναι μόνο ότι ο Θεός δεν είναι πλέον παρών στις υποθέσεις του Laplace, αλλά είναι, κατά κύριο λόγο, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης (χριστιανικής δημιουργίας ή κτίσης) που έχει μεταβληθεί ριζικά. Η φύση προσεγγίζεται πλέον ως εργαλείο, μετριέται σε ενέργεια και ύλη με σκοπό την ανθρώπινη παραγωγή. Ήδη, από τον Γαλιλαίο, η μελέτη της φύσης αφορά περισσότερο στην εκμετάλλευσή της παρά στην ερμηνεία της. Στη συνέχεια, ο Νεύτων δεν κάνει πλέον υποθέσεις, αλλά παρέχει μαθηματικές εξηγήσεις στα φαινόμενα. Αυτή η νέα κατανόηση της φύσης εμφανίζεται σταδιακά, κυρίως μέσα από τις βιολογικές επιστήμες (εξελικτική βιολογία, γενετική, ιατρική). Πρόκειται για μια αμφίσημη ανθρωπολογική μεταμόρφωση που κορυφώνεται στην εποχή μας στον τομέα των νευροεπιστημών, και πηγάζει από τη συνάντησή της με τις επιστήμες των υπολογιστών, τη μηχανική, την αναπτυξιακή ψυχολογία, τη ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, εξελίξεις που αναγγέλλουν μια νέα δυναμική, θέτοντας ωστόσο και νέα διλήμματα. Καθώς οι θετικές επιστήμες διαδραματίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στις σημερινές κοινωνίες, η θεολογία επηρεάζεται από αυτές σε πολλά επίπεδα. Οι νέες θεολογικές απόψεις, όπως για παράδειγμα, εκείνες του Teilhard de Chardin, βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στις θετικές επιστήμες.

Τα θέματα και τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραπάνω εξελίξεις και που αφορούν τόσο στη θεολογία όσο και τις θετικές επιστήμες, αλλά και τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνάντησης και συνομιλίας, εξετάστηκαν στο πλαίσιο της εργαστηριακής αυτής συνάντησης.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη και του Δρ. Ευθύμιου Νικολαϊδη (Διευθυντή του Προγράμματος «Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά τον κόσμο», Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), καθώς και την κατατοπιστική εισαγωγή στο πρόγραμμα «Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά τον κόσμο» από τον Δρ. Νίκο Λιβανό (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρία με συντονιστή τον Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη . Σε αυτήν ο Δρ. Νίκος Πράντζος (Ινστιτούτο Αστροφυσικής Παρισίων) ανέπτυξε το θέμα «Κοσμολογία και διαλεκτικός υλισμός: Το πρόβλημα των σχέσεων επιστημών και φιλοσοφίας» επιχειρώντας μια συνοπτική επισκόπηση των σχέσεων επιστημών και φιλοσοφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με ειδική αναφορά στο πεδίο των κοσμολογικών εξελίξεων υπό το πρίσμα του διαλεκτικού υλισμού. Στη συνέχεια ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης (Αναπληρωτής Διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάσκων ΕΑΠ) παρουσίασε το θέμα «Το Είναι ως κοινωνία. Η σχεσιακή οντολογία ως κοινή γλώσσα θεολογίας και σύγχρονης φυσικής», όπου τόνισε τη σημασία της σχεσιακής οντολογίας ως κοινού γλωσσικού κώδικα στη συνάντηση μεταξύ θεολογίας και σύγχρονης φυσικής, όπως επίσης και την ιδιαίτερη συμβολή (ο προσωπικός χαρακτήρας της σχεσιακής οντολογίας) της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας στη σχετική συζήτηση.

Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό τον συντονισμό του Δρ. Ευθύμιου Νικολαϊδη (Διευθυντή του Προγράμματος «Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά τον κόσμο», Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), η Δρ. Ευδοξία Δελλή (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ανέπτυξε το θέμα «Επιστημονική σκέψη, θεολογικός λόγος: δύο ασύμβατες γλώσσες;», όπου επεχείρησε να ανιχνεύσει την πιθανή συμβολή της θεολογίας στην επιστημονική σκέψη και πρακτική σήμερα, σε πεδία όπως η επιστημολογία, η ηθική (βιοηθική κλπ), ο τομέας της επιστημονικής δημιουργικότητας, κ.ά. Στη συνέχεια ο Δρ. Χαράλαμπος Βέντης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.), ανέπτυξε το θέμα «Έχει η Ορθόδοξη θεολογία λόγο ύπαρξης στη μετα-κοπερνίκεια εποχή;», όπου προσπάθησε να δείξει ότι η θεολογία μπορεί να υπερβεί την όποια πρόσδεσή της σε παραδοσιακά κοσμοείδωλα και να έρθει σε γόνιμο διάλογο με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία υπό τον συντονισμό του Δρ. Ν. Πράντζου (Ινστιτούτο Αστροφυσικής Παρισίων), ο Βαγγέλης Κούταλης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), μίλησε με θέμα «Πειραματική φιλοσοφία, νεωτερικότητα και Ανατολικός Χριστιανισμός: οι περιπτώσεις του Μελετίου Μήτρου (1661-1714) και του Θωμά Μανδακάση (1709-1796)», όπου με αφετηρία σχετικό μεταξύ άλλων ανέκδοτο υλικό θέλησε να αναδείξει τη σημασία των δύο λόγιων του 18ου αιώνα στο διάλογο της Ορθοδοξίας με τις επιστημονικές προκλήσεις της νεωτερικότητας. Ο Δρ. Αργύρης Νικολαΐδης (πρ. Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ), παρουσίασε το θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη – Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση: Η Ατέλεστη Συνάντηση», όπου προσπάθησε να δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των δύο χώρων, με βάση επιμέρους κατακτήσεις της πατερικής θεολογίας (όπως η διάκριση ουσίας-ενεργειών στον Γρηγόριο Παλαμά κλπ.). Τέλος ο π . Νικόλαος Λουδοβίκος (Καθηγητής, Ανωτ. Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών Καίμπριτζ), με την ομιλία του «Θεολογικές επεξεργασίες επιστημονικών εσχατολογιών» αποπειράθηκε να παρουσιάσει μια τυπολογία των επιστημονικών εσχατολογιών και μια αξιολόγησή τους από την άποψη της ορθόδοξης θεολογίας.

Η εργαστηριακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με στρόγγυλη τράπεζα την οποία συντόνισε ο Δρ. Κώστας Ταμπάκης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), στην οποία έλαβαν μέρος οι Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και KU Leuven), Δρ.Μανώλης Μαθιουλάκης (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»), και Ευθύμιος Νικολαΐδης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), οι οποίοι συζήτησαν τις αμοιβαίες προκλήσεις και τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου, θεολογία και επιστήμες να έρθουν σε μια περισσότερο γόνιμη συνάντηση

Σε κάθε συνεδρίαση δόθηκε επαρκής χρόνος για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της θεολογίας, των φυσικών επιστημών, της ιστορίας των επιστημών και της φιλοσοφίας.

Για να διαβάσετε το χαιρετισμό του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου πατήστε εδώ

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντιν...

02 Σεπτεμβρίου 2019
Προαναγγελία: 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤ...

3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

01 Σεπτεμβρίου 2019
3η ετησια συνάντηση Θεολόγων

Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού 6 Σεπτεμ...

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...