Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault
Φωτογραφία Συνεδρίου

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη και συνεργατών
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

Το τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στην Ερφούρτη της Γερμανίας διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Πανορθόδοξη Σύνοδος του 2016 – μια νέα εποχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία; Διεπιστημονικές προοπτικές» (The Pan-Orthodox Council of 2016 – a New Era for the Orthodox Church? Interdisciplinary Perspectives), το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Γερμανική Εταιρία για τη Μελέτη της Ανατολικής Ευρώπης (Deutsche Gesellschaft für Osteuropakunde) και το Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης, υπό την ευθύνη του καθηγητή Βασιλείου Μακρίδη και του δρ. Sebastian Rimestad.


Πρόθεση του συνεδρίου ήταν η εξέταση του συνοδικού γεγονότος καθεαυτού, αλλά και των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, μέσα από μια ευρεία ποικιλία θεολογικών, ιστορικών, κοινωνιολογικών, γεοπολιτικών, κ.ά. προσεγγίσεων. Συμμετείχε σημαντικός αριθμός επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, από πολλές χώρες και χριστιανικές ομολογίες.


Μετά το καλοσώρισμα της διευθύντριας της Γερμανικής Εταιρίας για τη Σπουδή της Ανατολικής Ευρώπης δρ. Gabriele Freitag και του καθηγητή Μακρίδη, ο καθηγητής Paul Valliere (Indianapolis, ΗΠΑ) έδωσε την εναρκτήρια διάλεξη με θέμα «Η έννοια της Συνόδου στην Ανατολική Ορθόδοξη Παράδοση και Εκκλησιολογία». Η ομιλία του συνοδεύτηκε από σύντομες εισηγήσεις-σχόλια του επικ. καθηγητή Δημητρίου Μόσχου (Αθήνα, Ελλάδα) και της δρ. Jennifer Wasmuth (Βερολίνο, Γερμανία• η εισήγησή της αναγνώστηκε, καθώς δεν μπόρεσε να παραστεί η ίδια).


Η πρώτη συνεδρία της 26ης Φεβρουαρίου είχε γενικό τίτλο «Η εκκλησιαστική δομή του σύγχρονου ορθόδοξου κόσμου». Ο Aleksandr Kyrlezhev (Μόσχα, Ρωσία) μίλησε με θέμα «Ορθόδοξη κοινοπολιτεία: Μια τυπολογία των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», ενώ ο δρ. Andrey Shishkov (Μόσχα, Ρωσία) ανέπτυξε την προβληματική «Αυτοκέφαλο και πρωτείο ως εκκλησιολογικές αρχές: Δύο τρόποι θεώρησης της δομής της Ορθόδοξης Εκκλησίας».


 Στη δεύτερη συνεδρία («Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στη σύγχρονη (γεω)πολιτική αρένα») η δρ. Daniela Kalkandjieva (Σόφια, Βουλγαρία) παρουσίασε τις «Διεθνείς δραστηριότητες των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως κατά τον 20ο αιώνα ως “εκκλησιαστική γεωπολιτική”» και ο δρ. Lucian Leustean (Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο) ασχολήθηκε με «Ορθόδοξες εθνικές Εκκλησίες και κοινότητες της διασποράς: Οι προκλήσεις της εθνικοποίησης και του εθνικισμού».


Κατά την τρίτη συνεδρία («Εκκλησιαστική ποικιλία στον σύγχρονο ορθόδοξο χριστιανισμό») ο δρ. Sebastian Rimestad (Ερφούρτη, Γερμανία) ανέπτυξε το θέμα «Ποιος δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο; Μη αναγνωρισθείσες και εναλλακτικές Ορθοδοξίες», ενώ ο δρ. Βασίλειος Πνευματικάκης (Παρίσι, Γαλλία / Κομοτηνή, Ελλάδα) παρουσίασε την εισήγηση «Αποτελούν οι πολλαπλές εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στην ορθόδοξη διασπορά πράγματι πρόβλημα; Μια κριτική γεωπολιτική ανάλυση, βασισμένη στις περιπτώσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ».

Η τέταρτη συνεδρία («Το τοπικό και το παγκόσμιο στην Ορθοδοξία») περιείχε δύο εισηγήσεις, από την Eva Synek (Βιέννη, Αυστρία• «Τοπικές Ορθοδοξίες και παγκόσμια Ορθοδοξία: Προοπτικές από το Κανονικό Δίκαιο»• διαβάστηκε εν τη απουσία της) και την Kathy Rousselet (Παρίσι, Γαλλία• «Ορθόδοξος χριστιανισμός και παγκοσμιοποίηση: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση»).


Το βράδυ της δεύτερης μέρας έλαβε χώρα στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τι δύναται και πρέπει να αναμένει κανείς από την Πανορθόδοξη Σύνοδο; Ποικίλες ορθόδοξες προοπτικές», με τη συμμετοχή των π. Christophe d’ Aloisio (Βρυξέλλες, Βέλγιο), π. Vladimir Khoulap (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία) και Γεωργίου Βλαντή (Μόναχο, Γερμανία) και συντονιστή τον Ρωμαιοκαθολικό καθηγητή Thomas Bremer (Münster, Γερμανία).


 Η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με μια συνεδρία αφιερωμένη στην προβληματική «Ορθόδοξος χριστιανισμός και (μετα)μοντέρνος κόσμος». Την εισήγηση του απουσιάσαντος καθηγητή Alexander Agadjanian (Μόσχα, Ρωσία) συνόψισε και σχολίασε ο καθηγητής Βασίλειος Μακρίδης, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Αριστοτέλης Παπανικολάου (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) με θέμα «Ορθοδοξία και οι προκλήσεις της (φιλελεύθερης) δημοκρατίας».

Ακολούθησε η ενότητα «Ορθόδοξος χριστιανισμός, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις», όπου μίλησαν οι δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Βόλος, Ελλάδα• «Ορθοδοξία, οικουμενισμός και διαχριστιανικοί διάλογοι») και καθηγητής Peter De May (Leuven, Βέλγιο• «Μια συγκριτική ανάλυση του Unitatis redintegratio της Β´ Βατικανής Συνόδου και του σχεδίου κειμένου της Μέλλουσας Συνόδου «Οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον»).


Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Άλλες χριστιανικές προοπτικές για την Πανορθόδοξη Σύνοδο», όπου συμμετείχαν οι δρ. Johannes Oeldemann (Paderborn, Γερμανία), καθηγητής Karl Pinggéra (Μαρβούργο, Γερμανία) και καθηγήτρια Ivana Noble (Πράγα, Τσεχία). Τη συζήτηση συντόνισε η ορθόδοξη θεολόγος δρ. Anna Briskina-Müller (Halle/Saale, Γερμανία).

Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου, το οποίο με κριτικό τρόπο κατόρθωσε να αναδείξει την ποικιλία των προβλημάτων και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η από μακρού αναμενόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Στο εν λόγω συνέδριο, εκτός του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Π. Καλαϊτζίδη, του Μέλους του Δ.Σ. Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Μόσχου και του Γ. Βλαντή, Επιστημονικού Συνεργάτη της Ακαδημίας, αλλά και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, έλαβε μέρος και η Αικατερίνη Πεκρίδου, επίσης Επιστημονική Συνεργάτις της Ακαδημίας, όπως και του Ινστιτούτου Iεραποστολικής και Εξωευρωπαϊκών Θεολογιών του Πανεπιστημίου του Münster.

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2