Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Πραγματοποίηση διαδικτυακής διάλεξης

Γεώργιος Βλαντής

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 η τελευταία εκδήλωση του φετεινού κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με ομιλητή τον Γεώργιο Βλαντή, MTh, Διευθυντή του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Άρχοντα Ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Η ενότητα της ανθρωπότητας και η ενότητα των χριστιανών». Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Σέργιο Σολογκούμπ, υπεύθυνο κατήχησης ενηλίκων της Μητρόπολης Γαλλίας. Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος (2.6.2024) π. Γεωργίου Τσέτση, Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποτέλεσε επίσης την τελευταία διάλεξη του φετεινού κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d’Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο ομιλητής εξέτασε τις έννοιες της ενότητας της ανθρωπότητας και εκείνης των χριστιανών, όπως και την αλληλεπίδρασή τους. Ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα της ανθρωπότητας ως ενότητα φύσης αποτελεί οντολογικό δεδομένο, το οποίο θεμελιώνεται στο κατ᾽ εικόνα. Θεία δωρεά είναι η κοινή φύση, αλλά και η προσωπική ετερότητα. «Όπου δεν βιώνονται γόνιμα οι διαφορές, δεν υφίσταται γνήσια ενότητα. Όπου ισοπεδώνονται οι ετερότητες, φυτρώνει ο σπόρος του ολοκληρωτισμού στις ποικίλες εκδοχές του.» Η ενότητα όμως δεν είναι μόνο δεδομένο, αλλά και ζητούμενο, όπως δείχνουν οι συγκρούσεις που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Πρέπει κανείς να την προσεγγίζει όχι τόσο ως κατάσταση, αλλά ως διαδικασία, ως δυναμική πραγματικότητα με θετικό περιεχόμενο, για τη διακονία της οποίας είναι αναγκαίοι ορισμένοι θεσμοί. Η ενότητα των χριστιανών βρίσκει την κορύφωσή της στην Ευχαριστία. Στην ορθόδοξη εκκλησιολογία προβλέπεται η διακονία της ενότητας από συγκεκριμένα λειτουργήματα και θεσμούς, όμως η Ορθοδοξία σήμερα φαίνεται να σπαράσσεται από εθνικισμούς και αδυναμία συνεννόησης, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με την ανεξέλεγκτη δράση φονταμενταλιστικών κύκλων, οι οποίοι πολεμούν την ορθόδοξη συμμετοχή στον διάλογο με τους ετεροδόξους. Κατά τον ομιλητή, η οικουμενική κίνηση συνιστά μια συνεπή και συστηματική προσπάθεια υπακοής στην Κυριακή εντολή της ενότητας. Καταλήγοντας, ο Γεώργιος Βλαντής υπενθύμισε ότι η ενότητα λειτουργεί ως τεκμήριο της αξιοπιστίας του Ευαγγελίου. Η πίστη στην εσχατολογική πληρότητα της ενότητας στη Βασιλεία του Θεού δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι απραξίας, αλλά κίνητρο για έναν ολοένα και πιο συνειδητό αγώνα για την υπέρβαση των πολυποίκιλων διασπάσεων.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης στα ελληνικά είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube (https://youtu.be/IGIKFvlkA1I)

και στα γαλλικά, στο κανάλι του Βικαριάτου (https://www.youtube.com/watch?v=ilD3tAHrF5A).

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2