Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Θερινό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Θεολόγους Εκπαιδευτικούς

ΟΙ «ΙΟΥΔΑΙΟΙ» ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.

ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ;

Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου

25–29 Ιουλίου 2024

 

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου οργανώνει, για τρίτη χρονιά φέτος, θερινό επιμορφωτικό σεμινάριο για θεολόγους εκπαιδευτικούς, με θέμα «Οι “Ιουδαίοι” στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο. Είναι όντως αυτό που φαίνονται;» Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 29 Ιουλίου 2024 στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ένταξη κειμένων της Καινής Διαθήκης στη διδακτική πρακτική, οι θεολόγοι της σχολικής τάξης καλούνται να εμπλουτίζουν διαρκώς τις γνώσεις τους ως προς τις σύγχρονες ορθόδοξες ερμηνευτικές προσεγγίσεις αυτών των κειμένων. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι, το επιμορφωτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Δρ. Χρήστου Καρακόλη, καθηγητή της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μελετήσουν μαζί του τις σύγχρονες ορθόδοξες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που θα διευρύνουν την οπτική τους πάνω στα βιβλικά κείμενα, αφού αυτές οι προσεγγίσεις διαλέγονται με τη μετανεωτερική εποχή και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας και επομένως στις αναζητήσεις των σημερινών μαθητών.

Στο σεμινάριο θα μελετηθούν επιλεγμένα κείμενα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που θα σχολιαστούν υπό το πρίσμα της αφηγηματικής κριτικής και θεολογίας, ώστε να μπορέσουν να συναχθούν τα κατάλληλα ερμηνευτικά συμπεράσματα όχι μόνο σχετικά με την περί Ιουδαίων αντίληψη, αλλά και σχετικά με τα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα της πίστης και της απιστίας, του μίσους και της αγάπης, της ιδιοτέλειας και της αυταπάρνησης, της ενότητας και της διαίρεσης, καθώς επίσης και των ηθικών και πρακτικών προεκτάσεών τους. Στο σεμινάριο θα συζητηθούν επίσης και θέματα διδακτικής. Πώς μπορούν οι θεολόγοι να αξιοποιήσουν τις παραπάνω ερμηνευτικές προσεγγίσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν στη διδακτική πράξη; Για ποιο λόγο αυτές οι προσεγγίσεις συμβάλλουν στην παραγωγή καινούργιου νοήματος που αφορά τους σημερινούς μαθητές και πώς συνδέονται με αξίες και στάσεις ζωής που εμπεριέχουν την ειρηνική συνύπαρξη;

Επιμορφωτής του προγράμματος θα είναι ο Δρ. Χρήστος Καρακόλης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ), ενώ συντονιστές των ομάδων εργασίας θα είναι ο Απόστολος Μπάρλος (Θεολόγος, Εκπαιδευτής Ενηλίκων), η Βάσω Γώγου (Θεολόγος, Φιλόλογος, Εικονογράφος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων) και ο Χρήστος Φραδέλλος (Θεολόγος, καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου Χανίων). Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ώρα 6.00 μ.μ., και η λήξη την Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 8.30 μ.μ.. Η αναχώρηση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου.

 

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσων δηλώσουν συμμετοχή.

Το κόστος συμμετοχής είναι 80 ευρώ, και περιλαμβάνει τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο στο αρχοντικό «Γκλαβάνη» της Ι. Μ. Δημητριάδος στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, με πρωινό και μεσημεριανό φαγητό.

Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του τελικού πίνακα των συμμετεχόντων.

Η φόρμα δήλωσης συμμετοχής είναι εδώ: https://forms.gle/2c8Ci8HCBPKZk4yQA

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, κ. Βαλίλα Γιαννουτάκη, στο τηλέφωνο 2421093553 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναλυτική περιγραφή, το πρόγραμμα του σεμιναρίου και τα βιογραφικά των συντελεστών βρίσκονται εδώ.

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2