Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η έκτη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. Ήταν η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Συνοδικότητα και Οικουμενικός Διάλογος στον 21 ο αιώνα», με ομιλητές τον Δρ. Christophe Chalamet (Αναπληρωτή Καθηγητή Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Γενεύης, Ελβετία) και τον π. Δημήτριο Μπαθρέλλο (Επισκέπτη Αναπληρωτή Καθηγητή Θεολογίας, Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστόνη, Η.Π.Α. & Επισκέπτη Καθηγητή, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ενώ τη συζήτηση συντόνισε Δρ. Δημήτρης Μόσχος (Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Μιλώντας πρώτος, ο Δρ. Κριστόφ Σαλαμέ τόνισε το γεγονός ότι όλες οι Εκκλησίες χαρακτηρίζονται από μορφές συνοδικότητας, και ότι η συνοδικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι Εκκλησίες περιέχουν μέσα τους πολύ διαφορετικές τάσεις συντηρητικές, ανανεωτικές κλπ. Υπογράμμισε το γεγονός ότι οι περισσότερες θρησκευτικές κοινότητες δεν έχουν επίγνωση της παγκόσμιας διάστασης του Χριστιανισμού και της ποικιλομορφίας που αυτή συνεπάγεται, διακατεχόμενες από ευρωκεντρισμό, ενώ συχνά η ίδια η Εκκλησία καταλήγει να αποτελεί υποκατάσταστο του Θεού, ως αντικείμενο της πίστης. Τόνισε ότι οι διάφορες Εκκλησίες έχουν πολλά να μάθουν η μία από την άλλη και ότι θα ήταν έπρεπε να προσπαθήσουν να εργαστούν όλες μαζί, σε πνεύμα πραγματικής «συν»-όδου, με σκοπό την επίτευξη της ενότητας.

Στη συνέχεια, ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της συνοδικότητας και την αναγωγή της στους αποστολικούς κανόνες, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας διευκρινίσεις για τη σχέση ανάμεσα στη Σύνοδο και τον «πρώτο» και την ανάγκη της συναίνεσης σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο στο Ορθόδοξο όσο και στο Ρωμαιοκαθολικό μοντέλο και στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ πρωτείου και συνοδικότητας, καταλήγοντας στο ερώτημα για το αν είναι δυνατό σήμερα να υπάρξει κάποιου είδους παγκόσμια συνοδικότητα, τουλάχιστον σε ορισμένα επίπεδα της εκκλησιαστικής ζωής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την ιστορική κατανόηση της συνοδικότητας και τον τρόπο που διδάσκεται η συνοδικότητα και ο οικουμενικός διάλογος, συχνά με στείρα επανάληψη μεσαιωνικών αντιλήψεων που είναι εντελώς παρωχημένες, ενώ διαπιστώθηκε και η ύπαρξη θεμάτων που παραμένουν ακανθώδη και οδυνηρά για όλες τις χριστιανικές ομολογίες.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube, στα αγγλικά

και στα ελληνικά.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα είναι η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Θρησκεία στον Δημόσιο Χώρο: Μεταξύ Φονταμενταλισμού, Λαϊκισμού και Δημοκρατίας» με ομιλητές την Δρ. Έφη Φωκά (Ανώτερη Ερευνήτρια, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής - ΕΛΙΑΜΕΠ) και τον Δρ. Χαράλαμπο Βέντη (Επίκουρο Καθηγητή της Φιλοσοφίας της Θρησκείας, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ), την Δευτέρα, 27 Μαΐου.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2