Ενδιαφέροντα 'Αρθρα

'Αρθρα που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο
0
0
0
s2sdefault

Πραγματοποιήθηκε από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2011 Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Καθ’ οδόν προς το καθ’ ομοίωσιν: η θεολογική και ανθρωπολογική προσφορά της Elisabeth Behr-Sigel στην Εκκλησία» στο Πολιτιστικό Οικουμενικό κέντρο St. Thomas στο Στρασβούργο, Γαλλία.

 Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, τη Γραμματεία του ‘Πίστις και Τάξις’ του ΠΣΕ, το Πρόγραμμα ‘Γυναίκες στην Εκκλησία και την Κοινωνία’ του ΠΣΕ και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος.
 
Η Elisabeth Behr Sigel υπήρξε, ίσως η μεγαλύτερη ορθόδοξη θεολόγος του 20ου αιώνα. Γεννημένη στο Στρασβούργο το 1907 από μητέρα Εβραία και πατέρα Λουθηρανό, σπούδασε θεολογία στην Προτεσταντική Σχολή του Στρασβούργου. Στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου και ήρθε σε επαφή με την Ορθόδοξη ρωσική διασπορά. Γνωρίζει και παντρεύεται τον ρώσο μετανάστη μηχανικό Andre Behr. Η επαφή της με τη ρωσική θεολογία και πνευματικότητα την οδηγεί στην ένταξή της στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
    
Η Behr- Sigel γνωρίζει, επηρεάζει και επηρεάζεται από κάποιες από τις σημαντικότερες θεολογικές προσωπικότητες της εποχής της (Metropolitan Evolgy, Vladimir Lossky, Paul Evdokimov, Lev Gillet, Maria Skobtsova κ.α.).
   
Κατά τη διάρκεια της κατοχής αναπτύσσει πλούσια δράση κατά του ναζιστικού καθεστώτος. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Contacts και διδάσκουσα στη Θεολογική Σχολή του Αγ. Σέργιου και στο Καθολικού Ινστιτούτου του Παρισιού, η EBS  έδωσε διαλέξεις σε όλον τον κόσμο και δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.  Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της αφιέρωσε στο θέμα του ρόλου των γυναικών στην ορθόδοξη εκκλησία και έγινε γνωστή για την έντονη οικουμενική της δράση. Πέθανε πλήρης ημερών το 2005. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της Το λειτούργημα της Γυναίκας στην Εκκλησία και άρθρα της στα περιοδικά Σύναξη και Καθ’ Οδόν.
   
Το Συνέδριο ξεκίνησε με τη μαρτυρία μελών της μεγάλης οικογένειας της EBS (τρία παιδιά, πολλά εγγόνια και δισέγγονα),  του γιού και της μιας από τις δύο κόρες της, καθώς και δύο εγγονών της. Οι  αρχικές μαρτυρίες τους, αλλά και στη συνέχεια οι παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και των εισηγήσεων, φώτισαν πολλές από τις πτυχές της ζωής και του έργου της EBS.
   
Στην πρώτη εισήγηση του συνεδρίου, η οποία έγινε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Elisabeth Parmentier, παρουσιάστηκε η ιστορία της Θεολογικής Σχολής του Στρασβούργου, όπου και σπούδασε η EBS από το 1927 μέχρι το 1931. Η σχολή, εξαιτίας και της θέσεως και της ιστορίας της πόλης αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ανοικτό στο διάλογο Τμήμα. Η EBS ήταν ανάμεσα στις πρώτες φοιτήτριες που δέχτηκε η Σχολή.
 
Η δεύτερη εισήγηση έγινε από Olga Lossky και είχε θέμα τη δράση της EBS στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομιλήτρια τόνισε τη μεγάλη πίστη της EBS παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες του πολέμου. Η EBS δε δίστασε να προσφέρει βοήθεια στους διωκόμενους εβραίους, αψηφώντας τον κίνδυνο και τις συνέπειες. Η Olga Lossky, συγγραφέας, έχει μεταξύ άλλων συγγράψει και τη βιογραφία της EBS, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην αγγλική γλώσσα με τίτλο: Towards the Endless Day: The life of Elisabeth Behr-Sigel.
   
Η επόμενη εισήγηση ήταν από τον π. Michel Evdokimov, προσωπικό φίλο και συνεργάτη της EBS.  Ο ομιλητής εξέτασε την επίδραση της ρωσικής θεολογίας στο έργο και τη ζωή της EBS. H EBS ασχολήθηκε συστηματικά με τους μεγάλους ρώσους θεολόγους και μάλιστα το διδακτορικό της αφορούσε τη σκέψη και τη θεολογία του Alexander Bukharev.
   
Η Teva Regule, υπ. δρ. σε θέματα λειτουργικής θεολογίας, μίλησε για την εκκλησιολογία στο έργο της EBS, τονίζοντας ότι στο κέντρο της θεολογικής της σκέψης βρίσκεται το Γαλ. 3:28. Για να ζει και να πορεύεται κάποιος  εν Χριστώ θα πρέπει να θέσει στο κέντρο της ζωής του τη θυσία, το πάθος, τη συγχώρεση, την ελπίδα και την αγάπη.
   
Η Valerie Karras, καθηγήτρια στο Southern Methodist University, ορθόδοξη θεολόγος, παρουσίασε τη χρήση των Πατέρων στην ανθρωπολογία της EBS. Η ομιλήτρια τόνισε ότι η EBS έδωσε έμφαση στη θεολογία περί Αγίας Τριάδας. Αξιοποίησε τις πηγές, τόνισε την αναγκαιότητα της συναφειακής τους ανάλυσης και  στάθηκε ταυτόχρονα κριτικά απέναντί τους σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία περί των δύο φύλων. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της ανάγνωσης και εκ νέου ερμηνείας πολλών χωρίων της Αγίας Γραφής.
   
Η Maria McDowell, Δρ. Θεολογίας και επιστημονική συνεργάτις του περιοδικού St. Nina Quarterly, ανέλυσε τις έννοιες του προσώπου και της εικόνας και το πώς αυτές συνδέονται με το θέμα της χειροτονίας των γυναικών.
   
Η Sarah Wilson, Δρ. Θεολογίας και Συνεργάτις του Οικουμενικού Ινστιτούτου στο Στρασβούργο, ασχολήθηκε στο διδακτορικό της με τη θεολογία της EBS. Στην εισήγησή της μίλησε για το συγγραφή βίων σύγχρονων αγίων (Juliana Lazarevskaya, Mother Maria Skobtsova, Bukharev, Tikhon of Zadonsk κ.α) από την EBS και γενικότερα για τη θέση των αγίων στη Λουθηρανική Εκκλησία.
   
H Amal Dibo, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, φίλη της EBS, ασχολήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο η EBS μπορούσε να διαβάσει και να ερμηνεύσει τα ‘σημεία των καιρών’. Η EBS, σύμφωνα με την Amal Dibo, μέσα από το θεολογικό της έργο ‘προσπάθησε να συμφιλιώσει την πολιτεία του Θεού με την πολιτεία του ανθρώπου’, δηλ. το όραμα και την εμπειρία της Βασιλείας με την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματά της.
   
Ο τελευταίος ομιλητής Antoine Arjakovsky, Καθηγητής στο College des Bernadins, στο Παρίσι, μίλησε για τη Σοφιολογία ως πηγή για την ανθρωπολογία της EBS. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι  η EBS  επηρεάστηκε πολύ από τις σοφιολογικές αντιλήψεις του Sergius Bulgakov, τις οποίες και υποστήριξε δημόσια με άρθρο της, σε μια περίοδο μάλιστα, που αυτές αμφισβητούντο από άλλους σπουδαίους θεολόγους της εποχής και στενούς της φίλους.
   
Η τελευταία συνεδρία έδωσε τη δυνατότητα στους συνέδρους που δεν είχαν εισήγηση να μιλήσουν για την EBS, την προσωπικότητά της και τη σπουδαιότητα της προσφοράς της στην Ορθόδοξη θεολογία. Όλοι οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι η EBS αποτελεί μια οικουμενική προσωπικότητα που διαλέχτηκε με σθένος και ειλικρίνεια με τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις αλλά και με τα μεγάλα και σπουδαία θεολογικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής της.
   
Από την Ελλάδα συμμετείχαν η κ. Κατερίνα Καρκάλα-Ζορμπά και η Δρ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξει...

Μαϊος
Τετάρτη
12
Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021, 7.00 μ.μ.: Αγγελική Ζιάκα (Αν....
19:00 h

Προαναγγελίες

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξεις

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, έχει την τιμή και Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2