Ενδιαφέροντα 'Αρθρα

'Αρθρα που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο
0
0
0
s2sdefault

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, Θεολόγου

 

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ (1-12-2011) το βιβλίο Συνάντηση με το Μυστήριο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, από τις εκδόσεις Ακρίτας. Η όλη εκδήλωση ήταν πέρα για πέρα ουσιαστική, αληθινή, συγκινητική, ανθρώπινη. Αντάξια του Πατριάρχου του Γένους και των μηνυμάτων που κομίζει στο σύγχρονο κόσμο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας (από Κορέας) κ. Σωτήριος παρουσίασε συνοπτικά αλλά δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου που έχει επιτελεσθεί στην Ασία και τη Μικρά Ασία επί της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α'. Ναοί, Μονές, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, στην Κορέα, στην Ινδονησία, στις Ινδίες, στο Χονγκ Κονγκ κ.α. “Εκεί που υπήρχαν τρεις ναοί (σε ολόκληρη την Ασία) τώρα υπάρχουν τρεις Μητροπόλεις!”, είπε χαρακτηριστικά ο Πισιδίας Σωτήριος. Και συνέχισε προβάλλοντας το έργο του Πατριάρχου στην Μικρασία με τις Λειτουργίες και τις περιοδείες του που δίνουν ζωή στους ερειπωμένους ναούς της Ρωμιοσύνης και ...αναγκάζουν τους Τούρκους να αναστηλώσουν κάποιους απ΄ αυτούς.

Πολύ σημαντική η αναφορά του στον ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου, ο οποίος τη μερίμνη του αγοράστηκε από ιδιώτες στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, ανακαινίστηκε και ήδη λειτουργεί καλύπτοντας τις λατρευτικές ανάγκες ορθοδόξων από πολλές χώρες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Η πρώτη πανήγυρις του ναού επί τη μνήμη του Αγίου Αλυπίου (26 Νοεμβρίου) έγινε από τον Μητροπολίτη Πισιδίας πριν λίγες μέρες. 

Συγκλονιστική – όχι κάτι λιγότερο – ήταν η Μαριάννα Κορομηλά. Μίλησε για την σχέση Πατριάρχη και Ίμβρου, αλλά και για την πρώτη της λειτουργική εμπειρία με τον Βαρθολομαίο στον Θρόνο του Πατριαρχικού Ναού τα Χριστούγεννα του 1991, λίγο μετά την ενθρόνισή του, πριν 20 χρόνια ακριβώς.
   
Η Μαριάννα Κορομηλά είναι φυσικά συναρπαστική, αλλά απόψε μας συγκίνησε πολύ. Δεν ήταν συναισθηματική, αλλά ήταν βιωματική. Και το βίωμα Βαρθολομαίου μας μετέδωσε με μοναδικό τρόπο. Θα αναρτήσω ολόκληρη την ομιλία της, την οποία είχε την καλοσύνη να μου δώσει. Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου και τα αυθόρμητα «Μπράβο» ήταν η απτή απόδειξη του πόσο μας άγγιξε ο λόγος της, ο οποίος νομίζω είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει για τον Πατριάρχη.
    
Μίλησε και ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος, παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας τα σημαντικότερα σημεία της θεολογίας του Πατριάρχου που συνοψίζονται στη θεολογία του προσώπου και στην ευχαριστιακή θεολογία, όπως τα καταγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του.
   
Τέλος, μίλησε ο επιμελητής του βιβλίου και για πολλά χρόνια «η ψυχή» των εκδόσεων Ακρίτας Δημήτριος Κόκκινος, αναφερόμενος στην ιστορία της συγκεκριμένης έκδοσης και στην μεταφράστρια Πολυξένη Τσαλίκη – Κιοσόγλου, η οποία – κατά κοινή ομολογία – έκανε πολύ καλή δουλειά.
   
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης. Το φινάλε της βραδιάς ήταν μουσικό. Οργανικοί σκοποί και τραγούδια της Πόλης και της Μικρασίας, αλλά και μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που απέδωσε το συγκρότημα Θρυαλλίδες από το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης.
   
Παρέστησαν: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων, καθηγητές θεολόγοι, πολλοί Μικρασιάτες και εραστές της Πόλης.

 

Από την «Ιδιωτική Οδό»
 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξει...

Μαϊος
Τετάρτη
12
Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021, 7.00 μ.μ.: Αγγελική Ζιάκα (Αν....
19:00 h

Προαναγγελίες

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξεις

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, έχει την τιμή και Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2