0
0
0
s2sdefault

Με τη συμμετοχή συνεργατών της επιμορφωτικής ομάδας

της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα η 2η Πανελλήνια συνάντηση του Θεολογικού Συνδέσμου Καιρός-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, με γενικό θέμα «Η Ορθόδοξη θεολογία μέσα στη νεωτερική πολιτική θεωρία και πράξη». Περισσότεροι από 200 θεολόγοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας έλαβαν μέρος στις επιστημονικές συνεδρίες και στα δεκατέσσερα βιωματικά εργαστήρια θεολογικού προβληματισμού και σκέψης. Τα εργαστήρια περιστράφηκαν γύρω από το κεντρικό θέμα, προεκτείνοντας στο πεδίο της διδακτικής πράξης τους επιστημονικούς προβληματισμούς του συνεδριακού μέρους της συνάντησης και εκφράζοντας κριτικό προβληματισμό για διάφορα επίκαιρα θέματα.

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Ιωάννου, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Δρ. Στρατής Ψάλτου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Assaad Elias Kattan, Καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster με θέμα «Ποιος ο ρόλος της Ορθόδοξης Θεολογίας σε μια κοινωνία που εξ ορισμού δεν είναι ορθόδοξη;». Στις επιστημονικές συνεδρίες έλαβαν μέρος με εισήγηση οι: Δημήτριος Μόσχος, (Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ), «Η πατερική βυζαντινή και θεολογική σκέψη: χρήσιμη ή ξεπερασμένη στη νεωτερική δημοκρατία;»· π. Ευάγγελος Γκανάς (θεολόγος, εφημέριος Ι. Ναού Οσίου Μελετίου Σεπολίων), «Η φιλοξενία ως αίτημα αδύνατο: μια χριστιανική απόκριση»· Έφη Φωκά (Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής-ΕΛΙΑΜΕΠ), «Η Ορθοδοξία στο Δικαστήριο: Κράτη με ορθόδοξες πλειοψηφίες και θρησκευτική ελευθερία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»· Πολύκαρπος Καραμούζης (Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου), «Ορθοδοξίες, Δημοκρατία και Θρησκευτικό Πεδίο. Από το συμβολικό αφήγημα της ουτοπίας στην κοινωνική αλληλόδραση της ορθολογικής επιλογής»· Νίκη Παπαγεωργίου (Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), «Θρησκεία και πολιτική στον καιρό της οικονομικής κρίσης»· Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και στο ΕΑΠ, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη»), «Δημοκρατία, κοινωνία και η ευθύνη της Θεολογίας».

Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου λειτούργησε με επιτυχία Κεντρικό Εργαστήριο Ολομέλειας (με 140 τουλάχιστον συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς) με την ευθύνη του Μάριου Κουκουνάρα-Λιάγκη (Επικ. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ) και του Άγγελου Βαλλιανάτου (Θεολόγου, Αποσπασμένου στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ), με θέμα: «Ποιος είμαι και τι κάνω εδώ; Διερευνώντας τον ρόλο του θεολόγου στο σχολείο». Το εργαστήριο είχε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι συμμετέχοντες υποδύθηκαν τους διαφορετικούς ρόλους και χαρακτήρες που προσλαμβάνει και υπηρετεί διαχρονικά ο θεολόγος εκπαιδευτικός της τάξης.

Μετά την ολοκλήρωση του β΄ κύκλου των εργαστηρίων (το μεσημέρι της Κυριακής 11 Νοεμβρίου), οι συμμετέχοντες στην ολομέλεια μέσα από συζήτηση και ανατροφοδότηση υπογράμμισαν τις θετικές όψεις της φετινής συνάντησης, επεσήμαναν αδυναμίες και αστοχίες, αλλά με ιδιαίτερη θέρμη ζήτησαν την υλοποίηση με μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στον χρόνο, παρόμοιων συναντήσεων σε βιωματικό-παιδαγωγικό πλαίσιο εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες τους προς τη διοργάνωση.

Συνεργάτες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης δύο βιωματικών εργαστηρίων:

Α) «Καταναλώνω για να υπάρχω… χωρίς την κτίση;», με τον Απόστολο Μπάρλο (Μάστερ Θεολογίας, Εκπαιδευτή Ενηλίκων, Συγγραφέας Διδακτικών βιβλίων και Φακέλων για το Μάθημα των Θρησκευτικών [ΜτΘ], Μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για το ΜτΘ) & την Βάσω Γώγου (Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας, Εικονογράφος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για το ΜτΘ).

Β) «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από τη χριστιανική ματιά. Προκλήσεις και παραλείψεις σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», με την Τάνια Αβέλλα (Θεολόγο, Μάστερ Παιδαγωγικών, Επιμορφώτρια του ΙΕΠ στο ΝΠΣ για το ΜτΘ και Μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για το ΜτΘ) και την Σουλτάνα Γκαργκάνα (Μάστερ Θεολογίας, Θεολόγο του Γυμνασίου Δεσκάτης Γρεβενών, Μέλος της Συγγραφικής Ομάδας του ΙΕΠ για το Φάκελο του ΜτΘ για τη Β΄ Λυκείου, Μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για το ΜτΘ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του συνεδρίου λειτούργησε και έκθεση βιβλίου όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και η Εκδοτική Δημητριάδος, το εκδοτικό Τμήμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με τις τελευταίες εκδόσεις της.

Το παρόν Δελτίο αντλεί πληροφορίες από ΔΤ του «Καιρού» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα http://www.kairosnet.gr/news/general/757-oloklirothike-i-2i-panellinia-synantisi-theologon

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου και τα βιωματικά εργαστήρια.