Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια: από τη λειτουργική χρήση στη μουσειακή προβολή;», διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσάτικα).

Συνδιοργανωτές φορείς είναι το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο Φορέας Πολιτισμού«Μαγνήτων Κιβωτός» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας.

Το Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τα Εγκαίνια και την έναρξη λειτουργίας του Εκθετηρίου Εκκλησιαστικών Κειμηλίων “ Μήτηρ Θεοῦ ἡ Ὀξεία Ἐπίσκεψις” στη Μακρινίτσα Πηλίου (Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, 17.30, Μακρινίτσα).

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση των όρων ίδρυσης και του καθεστώτος λειτουργίας των εκκλησιαστικών μουσείων, καθώς και η αναζήτηση απαντήσεων με θεολογικούς όρους σε ερωτήματα που αφορούν στη μετακίνηση των ιερών κειμηλίων από τους ναούς στο χώρο του μουσείου. Θα αναδειχθούν επίσης και άλλα ζητήματα, όπως ο μορφωτικός, εκπαιδευτικός και ποιμαντικός χαρακτήρας των εκκλησιαστικών μουσείων, η συμβολή των εκθεμάτων τους στην ανάδειξη των επιμέρους εκφάνσεων της εκκλησιαστικής τέχνης και στη διασύνδεσή της με τη ζωή της Εκκλησίας, τη λειτουργική πράξη και τον πολιτισμό, εντός του οποίου η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σημασία του διαχρονικού αιτήματος συνεργασίας και σύμπραξης εκκλησιαστικών, αρχαιολογικών και εκπαιδευτικών φορέων στη διαφύλαξη και τη διαχείριση των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ιδιαίτερα στην εποχή των νέων τεχνολογιών.

Προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου είναι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, ιερείς, εκκλησιαστικοί επίτροποι, στελέχη ενοριών, στελέχη Δήμων, Περιφερειών, Μουσείων καί Πολιτιστικών Φορέων, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσάτικα) με τις εγγραφές των συμμετεχόντων, θα ακολουθήσουν οι Χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ την κήρυξη έναρξης του Συνεδρίου θα κάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Επίσης, δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να αποσταλούν στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και αποστέλλοντάς το στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

 

2018_09_20_post...

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικ...

Ιανουάριος
Δευτέρα
14
Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας
18:00 h - 20:00 h

Ανακοινώσεις

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

07 Δεκεμβρίου 2018
Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

Οργάνωση Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Έ...

Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα

25 Μαΐου 2018
Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην  Αθήνα

O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανε...

3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ...

09 Μαΐου 2018
3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ Μουσικολογίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολο...