Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Στις 11-14 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην παλαιά πόλη της Λουβαίν (Leuven), στο Βέλγιο, Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ecclesia semper reformanda: Ανανέωση και Μεταρρύθμιση επέκεινα της πολεμικής». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Τομέα Δογματικής και Μελέτης των Θρησκειών της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Leuven στη σειρά των συνεδρίων «Leuven Encounters in Systematic Theology» (Lest XI), με την ευθύνη των καθηγητών Peter De Mey και Wim Francois, που παρουσίασαν και τις εισαγωγικές σκέψεις στο θέμα του συνεδρίου.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Συζητώντας για το μέλλον του οικουμενισμού με το βλέμμα στην Μεταρρύθμιση», εκφώνησε ο Λουθηρανός θεολόγος Δρ. Theodor Dieter, Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικών Ερευνών του Στρασβούργου.

Κεντρικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν επίσης οι καθηγητές: Wim François (KU Leuven), Wouter Biesbrouck (KU Leuven), Andreas Beck (Evangelical Theological Faculty, Leuven), Karen Kilby (University of Durham), Lee Palmer Wandel (University of Wisconsin), Susan Wood (Marquette University), Charlotte Methuen (University of Glasgow), Annemarie Mayer (KU Leuven), Przemyslaw Kantyka (Catholic University, Lublin), Deenabandhu Manchala (United Church of Christ and the Disciples Church), Violet Soen (KU Leuven), Mirjam van Veen (Free University, Amsterdam).

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης εισηγήθηκε το θέμα «Επιστροφή στις ρίζες και “Επιστροφή στους Πατέρες”: Μια Ορθόδοξη εκδοχή της μεταρρύθμισης;» σε μία από τις παράλληλες συνεδρίες του συνεδρίου, στην οποία έλαβε επίσης μέρος με εισήγηση με θέμα «Μπορεί να γίνει λόγος για μεταρρύθμιση ή ανανέωση την Ορθόδοξη θεολογία;» ο Αναπλ. Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τορόντο Jaroslav Skira. Ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης συντόνισε επίσης παράλληλη συνεδρία, στην οποία έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους οι Ορθόδοξοι θεολόγοι Δρ. Petre Maican (Πανεπιστήμιο του Aberdeen) και Διάκονος Victor Yudin (Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας, Βρυξέλλες/Γάνδη).

Στο συνέδριο μετείχαν πολλοί καθηγητές, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οικουμενικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση των Πρακτικών από τις εκδόσεις Peeters.

Για να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, τις περιλήψεις των εισηγήσεων και τα βιογραφικά των ομιλητών, πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρος Παντελή Καλαϊτζίδη (στα αγγλικά) πατήστε εδώ

Φωτογραφίες: Dr. Katerina Bauer

 

2017_10_26_Leuv...
2017_10_26_Leuv...
2017_10_26_Leuv...
2017_10_26_Leuv...

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Νέες Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος
Τρίτη
31
Νέες εκδηλώσεις και συνέδρια της Ακαδημίας...

Ανακοινώσεις

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

07 Δεκεμβρίου 2018
Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

Οργάνωση Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Έ...

Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα

25 Μαΐου 2018
Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην  Αθήνα

O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανε...

3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ...

09 Μαΐου 2018
3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ Μουσικολογίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολο...